Page 25 - Gebra
P. 25

 WEES WIJS MET LASTIGE KLANTEN
Voor je eigen veiligheid
OOK IN DE WINKEL ZULLEN WE AGRESSIE EN GEWELD HELAAS NOOIT HELEMAAL KUNNEN VOORKOMEN. MAAR JE KUNT ER WEL MEE LEREN OMGAAN. DAAROM IN DIT HOOFDSTUK DIVERSE TIPS. ALLEREERST DE BELANGRIJKSTE: VOORKOMEN IS BETER...
Vandalisme. Bedreigingen. Zelfs brutale overvallen. We zien het helaas ook in de winkel maar al te vaak gebeuren. Weet je dat je hier ziek van kunt worden? Zelfs als jou fysiek niets wordt aangedaan.
Schelden doet niet zeer, zeggen sommige mensen wel eens. Nou, was dat maar waar. Ook van scheldende klanten kun je littekens krijgen. Psychische littekens welteverstaan. Hetzelfde geldt voor vervelende collega’s die ongewenst gedrag vertonen. Dat
kan van alles zijn. Pesterijen, intimidatie, ongewenste intimiteiten... Niemand zit
er op te wachten en niemand wordt er vrolijk van. Ook hier kan je ziek van worden. Psychisch ziek. En in veel gevallen helaas voor langere tijd.
WEES VOORBEREID
Werken doe je ook voor je plezier, als het goed is tenminste. Daarom zit niemand
op een werksituatie te wachten waarin
zijn of haar veiligheid in het geding is. Helaas staan de woorden “lastige klant” of “lastige collega” niet op iemands voorhoofd geschreven, dus je kan altijd verrast worden. Wees daar op voorbereid. Maar ook: ken je grenzen en stel je grenzen. En weet waar je moet zijn als het toch mis gaat.
Hoe je dit alles handen en voeten kunt geven? Je leest het in dit hoofdstuk over jouw persoonlijke veiligheid in de breedste zin van het woord.
     


   23   24   25   26   27