Page 42 - Gebra
P. 42

 VAKSPECIALIST WORD JE NIET ZOMAAR
Waarom en hoe een leerbedrijf worden?
BBL- EN BOL-STUDENTEN KUNNEN PRAKTISCHE WERKERVARING OPDOEN BIJ EEN ERKEND LEERBEDRIJF. DIVERSE WINKELS IN DE GEMENGDE- EN SPEELGOEDBRANCHE ZIJN ZO’N LEERBEDRIJF. DAT IS NATUURLIJK NIET VOOR NIETS ZO.
Leerbedrijven zijn er niet alleen om BBL’ers of BOL’ers een mooie werkplek aan te bieden. Ze kunnen ook eigen personeel (verder) opleiden. Deze mogelijkheid brengt grote voordelen met zich mee. Zowel voor de werkgever als voor diens medewerkers. De werkgever werkt op deze manier mee aan de vorming van deskundig personeel. De werknemer op zijn beurt verbreedt
zijn blik, breidt zijn vaardigheden uit en ontwikkelt zich tot een ware professional en vakman. Dit motiveert enorm en maakt dat het werk ook in de toekomst aantrekkelijk blijft.
REGISTREREN
Ondernemers in de branche die leerbedrijf willen worden, dienen zich allereerst te registeren bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB, www.s-bb.nl). Belangrijk is dat de ondernemer hierbij aangeeft voor welke opleiding hij erkenning wil aanvragen. Binnen tien dagen na de registratie in
het systeem (maar doorgaans sneller) neemt iemand van SBB contact op voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek wordt goed gekeken wat de werkzaamheden zijn die binnen het bedrijf worden verricht en wat het bedrijf een leerling kan bieden. Dat levert uiteindelijk een definitieve opleiding op.
PRAKTIJKBEGELEIDER
In een leerbedrijf is de ondernemer of iemand anders met een leidinggevende functie de praktijkbegeleider. Deze persoon krijgt hiervoor een korte training in het begeleiden van leerlingen. Rond deze periode komt er ook iemand van SBB op de zaak om te kijken of het bedrijf inderdaad een goede omgeving biedt voor de leerling. Is de praktijkbegeleider eenmaal ‘geslaagd’, dan is het bedrijf een leerbedrijf. Vervolgens is de tijd aangebroken om op zoek te gaan naar studenten. Óf, natuurlijk, om de eigen personeelsleden qua kennisniveau naar een treetje hoger te tillen.
STAGEMARKT.NL
Andersom zijn er natuurlijk ook talloze leerlingen die een baan zoeken in de branche en op zoek zijn naar een plek waar ze praktijkervaring kunnen opdoen. Een leerbedrijf dus.
Vraag en aanbod ontmoeten elkaar op de website www.stagemarkt.nl. Maar ook SBB kan bij het werven bemiddelen. De organisatie werkt regionaal en heeft contacten met de ROC’s en AOC’s in die regio’s.
Overigens stromen studenten meestal in per september en februari.
 
   40   41   42   43   44