Page 75 - Gebra
P. 75

 HEB JE HET VAKBONDSLIDMAATSCHAP AL EENS OVERWOGEN?
Dit doet de bond
GA JE WERKEN, DAN WORD JE LID VAN EEN VAKBOND. DIT IS VOOR DE ÉÉN VANZELFSPREKEND, VOOR DE ANDER WAT MINDER. TWIJFEL JIJ NOG? LEES DAN HET ONDERSTAANDE OVER DE VOORDELEN DIE HET VAKBONDSLIDMAATSCHAP JE KAN BIEDEN.
De naam zegt het al een beetje: vakbonden zijn er voor vakmensen. Ze komen op voor hun belangen en verdedigen die.
We kennen de vakbonden allemaal van
de cao’s die zij afsluiten met werkgevers. Daarin staat onder meer met hoeveel procent de salarissen dat jaar omhoog gaan. Maar in de cao staat meer. Afspraken over de werktijden bijvoorbeeld. Over het aantal vakantiedagen, over toeslagen, over veilig en gezond werken en meer.
Bij het maken van deze afspraken houden de bonden de belangen van de werknemers uiteraard goed in de gaten. Dit is de reden dat FNV Handel géén handtekening heeft gezet onder een nieuwe cao voor de Gemengde- en Speelgoedbranche. De bond kan zich niet vinden in door de werkgevers voorgestelde verslechteringen, zoals afschaffing van de toeslagen.
Dit laatste betekent niet dat de bond nu ook geen rol meer speelt in de branche.
De bond is er nog steeds voor de leden.
Als vakbondslid kun je altijd bij FNV Handel aankloppen met vragen. Vragen als: krijg ik wel wat ik verdien? Of: mag mijn werkgever zomaar salaris inhouden? En: mag ik wel zoveel uur per dag werken? Ook biedt de bond juridische hulp wanneer je problemen krijgt met je werkgever, of als je ontslagen wordt.
Alle reden dus om lid te worden én te blijven van de vakbond.
WAT BETEKENT DAT?
Lid zijn van een vakbond betekent dat je maandelijks contributie moet betalen. De hoogte van dat bedrag wordt vaak afgeleid als een klein percentage van je inkomen.
Stel nu dat je geen lid wordt van een vakbond. Dat scheelt jou geld. En die bond gaat toch gewoon door met
cao’s afsluiten en afspraken maken die gelden voor alle werknemers binnen
een bepaalde sector. Of juist niet, dat kan dus ook. Maar dan vergeet je dat wanneer iedereen zo zou denken, er straks helemaal geen bonden meer
zijn om op te komen voor de belangen van werknemers. En dan lever je aan arbeidsvoorwaarden misschien wel meer in dan je aan contributie hebt bespaard. Het vakbondslidmaatschap betaalt
zich sowieso dubbel en dwars terug. Vooral als je het slim doet en gebruik maakt van wat de bond allemaal extra biedt. De FNV heeft namelijk speciale ledenkortingen. Denk aan kortingen op verzekeringen, reizen, aankopen en meer. Maar de bond biedt ook gratis cursussen, loopbaancoaching, financieel advies, hulp bij het invullen van je belastingpapieren enzovoort. Kijk maar eens op de website van de bond.
 
   73   74   75   76   77